Alege un desert ce îndulcește și sănătatea, nu doar sufletul!
„Ochii văd, inima cere” de câte ori intri într-o cofetărie și e normal, pentru că 80% din poftă este generată de senzațiile vizuale. Reține, însă: nu toate prăjiturile sunt la fel și nici impactul pe care îl au asupra stării tale de moment și asupra sănătății pe termen lung. Cheia deosebirii lor se află în informațiile de pe etichetă și punerea lor în contextul stilului tău de viață.
Cele mai frecvente întrebări pe care le primesc – ca proprietar de cofetărie – sunt variațiuni pe tema: „Dar cum poți să-ți păstrezi silueta între atâtea prăjituri?!”. Credeți că răspunsul este, după ani de zile petrecuți în laborator, „Păi, te și saturi de ele la un moment dat!”? În niciun caz! Ador fiecare produs ALMOND în parte și explorez în fiecare zi universul ingredientelor dedicate pentru combinații surprinzătoare și extrem de satisfăcătoare.
Dar nu numai pentru gust, ci și pentru sănătate. Pentru că ceea ce mă ajută să rămân în formă din punct de vedere estetic mă menține și la un nivel foarte bun energetic: consumul regulat, dar echilibrat de bunătăți ALMOND.
Știu, e la mare modă acum să citim eticheta oricărui produs alimentar – o acțiune extrem de bună, dar insuficientă pentru o nutriție cât mai corectă. Trebuie să și înțelegem informațiile și să le punem în context. Așa vom putea alege, în cunoștință de cauză, prăjitura pe care ne-o dorim pentru trup și suflet.
Așadar, ce-ar trebui să te cucerească atunci când citești o etichetă de prăjitură de cofetărie:
O LISTĂ CÂT MAI SCURTĂ DE INGREDIENTE – ceea ce se traduce într-un produs foarte simplu, ușor de procesat de către organism, care nu pune probleme sistemului digestiv.
INGREDIENTE HRĂNITOARE. Majoritatea produselor ALMOND sunt elaborate cu piureuri din fructe & legume și făină de migdale. Acestea aduc nutrienți importanți organismului – apropo, știai că 25 de grame de făină de migdale îți oferă 9 grame de proteină vegetală de înaltă calitate? – transformând, de fapt, un desert într-o gustare foarte folositoare pentru sănătate.
CONȚINUTUL CÂT MAI SCĂZUT DE ZAHĂR: știai că o prăjitură sau un tort poate ajunge și la 30 de grame de zahăr per suta de grame de produs? Aproape o treime din cantitatea sa, altfel spus… Poate gândești că așa e normal pentru un „dulce”, însă noi îți garantăm că se poate și altfel. Am dat savoare deserturilor ALMOND cu resurse din natură – fructe și legume – care, pe lângă caracterul îndulcitor și savuros, aduc și fibre în compoziție. Acestea, împreună cu făina de migdale – un carbohidrat complex, cu eliberare lentă în organism – ajută la menținerea unui nivel bun al glicemiei pentru un timp îndelungat. În ce se traduce asta?
1. Faimoasele spike-uri glicemice sunt prevenite – adică nu mai treci prin acea senzație de euforie după dulce, urmată de o cădere energetică, situație care apare pentru că nivelul zahărului din sânge se „prăbușește”. Asta se întâmplă după ce ai savurat o prăjitură plină de zahăr, dar lipsită de substanțe nutritive, mai ales una elaborată cu făină de grâu, care poartă carbohidrați simpli, cu eliberare rapidă în organism, transformând gustarea dulce într-o bombă glicemică. Ține minte: aceste spike repetate se traduc, în timp, în risc de instalare a dereglărilor metabolice, diabetului și bolilor cardiovasculare.
2. Senzația de sațietate durează mai mult timp tot datorită fibrelor din fructe și legume, precum și carbohidraților complecși din făina de migdale. Prăjiturile noastre nu-ți „fac foame”, nici tu te lasă cu oboseală, doar cu multă, multă savoare și senzație de visare.
Poate ai observat că nu am „atacat” subiectul kilocalorii – nu pentru că n-ar fi important, ci pentru că este mult mai puțin interesant, din perspectiva noastră și a specialiștilor cu care lucrăm, decât spectrul de nutrienți pe care îl mixăm în fiecare desert ALMOND. Da, făina de migdale are cu 50% mai multe kilocalorii decât cea de grâu – dar ale acesteia din urmă sunt aproape… goale, fără beneficii pentru organism.
Mereu trebuie să privești o prăjitură în ansamblu și s-o pui în context: ce pondere are în peisajul kilocaloriilor tale adunate într-o săptămână? În ce stil de viață o încadrezi? Pentru că, fără hidratare corespunzătoare, fără un regim alimentar echilibrat, fără somnul adecvat, dar cu stres și sedentarism, orice prăjitură, oricât de sănătoasă pe hârtie, e doar un alt dulce pe farfurie…
Cu drag și responsabilitate,
Monica Pușcoiu